Gl. Ålbo – Historie

Allerede i stenalderen udsøgte indbyggerne sig de bedst egnede bopladser.

På Stranden ved Stenderup Hage ved Lillebælt finder man endnu i dag stenværktøj, og rester fra fremstillingen af flinteredskaber. Det beviser at fra den tidlige stenalder – og helt frem til i dag profiterer menneskene af den gode beliggenhed. Kigger vi lidt videre i skovene omkring Gl.Ålbo, finder vi gravhøje og kultsteder.

Området indbyder til vandre- og cykelture i skovene. På et tidspunkt i historien lod det danske kongehus plante store egeskove, som skulle bruges som råstof til fremstilling af en større krigsflåde. I løbet af tiden blev disse skove dog mindre betydningsfulde, da man byggede skibe af stål. I de store skove kan man endnu finde egetræer på over 500 år gamle.

Intet sted i Danmark, er der kystnært så dybt som i Gl.Ålbo. Det dybeste sted hedder Marens Hul. Vi fortæller gerne historien om færgekonen Maren, stærk som en bjørn. Hvordan hun klarede færgeruten til Fænø med en robåd. Det forlyder at en fuld slagter, som ikke kunne holde fingrene for sig selv, nok ikke kom med helt i land…

GL. Ålbo

En af de mest interessante steder for dykkere og lystfiskere

Med sin vanddybde, den ret ofte stærke strøm, den enestående undervandsflora og fauna, hører Gl.Ålbo til en af de mest interessante steder for dykkere og lystfiskere. Både direkte fra stranden og fra båd.

De første campingovernatninger er registreret omkring 1960. Ellen Beck, enlig mor til 11 børn, startede med at udleje pladser på marken, til hovedsageligt tyske turister fra Hamburg-området.

Det var ikke muligt at leve af 2 ha landbrugsjord, derfor hørte der også ålerettigheder til stedet. I 1970 blev hele halvøen fredet. Ved samme lejlighed blev der givet tilladelse til at drive en campingplads i Gl.Ålbo.

På Stenderup Halvøen er der ingen sommerhuskolonier, og heller ingen masseturisme.
Her er bare en mindre campingplads – Gl.Ålbo.